FOCUS OP HET LEUKE VAN PAARDRIJDEN

 

 

Als er iets misgaat tijdens paardrijden blijft dit vaak eindeloos in je gedachten hangen. Het stemmetje begint steeds als je bij paarden bent met hetzelfde verhaal: “Wat als er dit gebeurt, dan moet ik, zal ik maar niet … “. Van nature blijven negatieve en onvoorspelbare gebeurtenissen bij paardrijden zoveel langer in onze gedachten hangen dan succes. Hoe vaak heb je al van omstanders gehoord dat je positief moet denken en ontdekt dat nare gedachten niet zijn weg te duwen. Wat je wél kan doen om van je angst voor paardrijden af te komen is bewust je focus aanpassen naar prettige gedachten over alles wat met paarden te maken heeft.

 

 

 

 

 

Focus op gevaar

Wat is dat toch dat een vervelende gebeurtenis tijdens paardrijden hardnekkige nare (angst)gedachten veroorzaakt? Je wil dit helemaal niet maar je stresssysteem staat al volledig aan zodra je op je paard wil stappen. Amerikaans onderzoek (Alison Ledgerwood, 2013 TEDXUCDavis) heeft aangetoond dat falen of negatieve ervaringen blijven hangen omdat we evolutionair gezien baat hebben bij focussen op gevaar. Meestal zijn onze emoties en gedachten neutraal, niet super gelukkig of super angstig. Bij succes worden we heel blij, ervaren we een roes van geluk en voelt paardrijden als vanzelf. Daarna zakt deze emotie weer terug naar het basisniveau. Bij bedreiging zal onze biologisch bepaalde focus op negatieve gebeurtenissen ervoor zorgen dat we constant ‘aan’ blijven staan. Je hersenen hebben paardrijden opgeslagen als ‘gevaarlijk’ en zullen alles in het werk stellen om je vooral uit de buurt van paarden te houden. Dit voel je als diepe angst zodra je wil gaan rijden.

  

Verliesgedachten ombuigen naar “winst”

Ledgerwood heeft onderzocht of we kunnen schakelen tussen positief en negatief denken. Het experiment ging over winst en verliesgedachten, winst is dan wat je heel leuk vindt. Is de volgorde bijvoorbeeld 70% leuk en 30% negatief dan is de ervaring niet superleuk.  Als focus ligt op 30% negatief en 70% leuk dan wordt het zogenaamde ‘verliesschema’ geactiveerd, de gebeurtenis blijft niet leuk. Dit mechanisme zorgt ervoor dat je blijft hangen in angstgedachten over paardrijden. Ondanks dat het lastig om uit deze ‘verliesgedachten’ te komen is het zeker niet onmogelijk. Je focus leren aanpassen naar aandacht voor het leuke van paardrijden kost tijd en moeite maar is beslist de moeite waard.

 

Leer de positieve kant zien

Het is relatief eenvoudig om te leren focussen op positievere gedachten, het gaat daarbij niet om je gedachten ombuigen maar je waarneming op de wereld.

Start de dag met de juiste focus:

-       Haal diep adem als je opstaat en zeg dan hardop: ‘alles komt goed’, ‘dit wordt  een mooie dag’ of natuurlijk iets wat je zelf heel leuk vindt.

-       Begin je dag niet met nieuwsberichten over wat er voor narigheid in de wereld gebeurt, dit zorgt direct voor een negatieve focus

-       Luister naar je favoriete muziek

Dankbaarheid is een boost voor je geluk, gezondheid en welzijn. Negatieve gedachten kun je veranderen door een week lang elke dag een aantal zaken op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dat mag van alles zijn en hoeft niet alleen over paarden te gaan (dat is vrij moeilijk voor ons paardenmensen). Deze notities kun je dan later weer doorlezen als je merkt dat je in negatieve gedachten schiet.

De laatste oefening is mijn persoonlijke favoriet. Gezellig sociaal contact zorgt voor stressregulering. Praat met andere mensen over leuke, grappige of lieve gebeurtenissen die je meemaakt met je paard. Geef veel aandacht aan je paard als je deze aan het poetsen bent, ook paarden willen graag diepe connectie via sociale interactie. Op deze manier laat je jezelf en je paard merken dat de wereld een veilige plek is.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Volg mij

 

 

ONTVANG HET GRATIS E-BOOK : 

 

"Vertrouwen opbouwen na een val van je paard"

 

SCHRIJF JE HIERONDER IN en WORDT LID VAN DE COMMUNITY

 

 

 

Schrijf je in bij Vrij Paardrijden Hippisch Therapeut

* indicates required